В одному із сіл Горохівського району 55-річна жінка разом зі своєю п’ятирічною онукою у власному саду зібрали гриби, зовні схожі на шампіньйони. Приготувавши страву, вони поснідали нею наступного дня і почастували кошеня.
"Приблизно через дві години дівчинка помітила, як кошеняті стало зле: з рота йшла піна, почалися судоми. За кілька хвилин кіт помер. Тоді бабуся усвідомила, що гриби на тонкій ніжці зовсім не печериці і звернулася до медиків", – повідомляє Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.
Лікарі, прибувши до місця виклику, зафіксували у постраждалих легке нездужання і нудоту. Обом пацієнткам промили шлунки і, в стані середньої тяжкості, госпіталізували до однієї з лікарень Луцька.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
За інформацією рятувальників ДСНС, отруєння грибами дуже складно піддається лікуванню. Адже головна небезпека грибів – це токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які в них містяться.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовипускання, пронос, розвиток серцево-судинної недостатності.
Первинні ознаки отруєння з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду грибів, віку і стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.
Біль і напади блювоти повторюються кілька разів через 6-8 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Щоб уникнути отруєння:
- Купуйте гриби тільки у магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках, особливо уникайте стихійних ринків.
- Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі; "Печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба – білого кольору.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- При обробці гриби потрібно кип'ятити 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злити. Тільки тоді гриби можна далі варити або смажити.
- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, людей похилого віку та вагітних жінок.
- Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервації з грибів можуть викликати ботулізм.
Перша допомога при отруєнні грибами:
- Викличте "Швидку"
- Негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викличте блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
- Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
Нагадаємо, нещодавно в дитячому таборі відпочинку "Білий орел", що на Львівщині, отруїлися діти.
Читайте також:
- На Волині співробітники СБУ спіймали на хабарі свого колегу
- Семирічний хлопчик до напівсмерті отруївся алкоголем в Миколаєві
- Заморожені бактерії і "делікатес" з вокзалу: чи готують в Україні справжню піцу
- Спалах ботулізму: у Дніпрі небезпечною інфекцією захворіла дитина
- Вуличні торговці "годують" українців небезпечними простроченими продуктами
- У Львівській області двоє людей опинилися в реанімації з ботулізмом