31-річнийхарків'янинВадимБортникволодіє популярноюмережеюсендвіч- барівврізнихмістахУкраїни .Хоча ще кількароків томухлопецьвикладавекономікувХНУіменіКаразінаімріявдовести батькові ,щоздатнийстатиуспішнимпідприємцем .ТепержеВадимвідкриваєзакладифастфудуоднезаіншим ,працевлаштовуючимолодьіроздаючивсімохочимсвійномертелефону .Мовляв ,бутиможе ,йогоісторіяуспіху чирадакомусь допоможуть .
Тягадо підприємництвау Вадимаз'явилася щевдитинстві ." Менезапитали ,кимяхочубути .Явідповів ,щожурналістом .Аколи запитали ,що жябудуробити ,відповів :" Журналипродавати" ,-згадуєбізнесмен .АлеторгуватипресоюВадимутак недовелося :вінпішовпостопах батьків ,якізаймалисярестораннимбізнесом .Однакхлопецьзавжди хотіввтілитивжиття власнумріюі створитимережуресторанівчи кафе." Батькивесь часпідключалименедо роботи.Коли менібуло 15 ,вонивідкриликафе ,деяпропрацювавбуквальнонавсіхпосадах :офіціантом ,помічникомкухаря ,кухарем ,касиром ,комірником ,адміністратором ,їздивназакупівлю івівоблік .Явивчавцей бізнесзсередини ,-згадуєВадимБортник .-Алев 19роківяприйшовдо батька ісказав: "Тату,ти менізаважаєшуправлятибізнесом .Яхочуспробуватисам ".Миуклалиугоду:батькоінвестуєвнерухомість ,купуючиневелике приміщення ,яуправляюкафешкою ,априбутокділимонавпіл .Але цебувпровальнийпроект ,азтатоммипотім нерозмовлялидва роки ".
Незважаючинаневдачу ,ВадимБортниккаже ,щотоді отримавколосальнийдосвід ,приймаючирішення самостійно.І незабароммолодийпідприємецьзайняв$16000івідкривіншемолодіжнекафеворендованомуприміщенні." Цебув першийуспіх .Кафеопрацювалоп'ятьроків істалополемдляекспериментів" ,-згадуєпідприємець .З часом ,коли батькивийшлинапенсію ,Вадимставкеруватище йїхзакладом .
ЯКУШТАТАХ.До продажусендвічівВадимапідштовхнуланайбільша світовамережа швидкогохарчування ." ЯприлетіввСША ,де є величезнакількістьобщепитовскихідей ,щобзнайтитунішу ,яка була б незайнятавХаркові .Язайшовводинз мережіресторанівSubwayіпомітив ,щосендвічдоситьблизький інам .Цезрозумілийлюдиніпродукт ,який не потрібнопросувати.АналогазакладіввХарковіятоді теж незнайшов " ,-розповідаєБортник .
Свійпершийфреш- барвінвідкривп'ятьроків томунавулиціАртема ,зробившикрокназустрічспоживачеві .Мовляв ,інгредієнтидлясендвічаможнавибратисамому,причомувнеобмеженій кількості .Але з часомбізнесмензрозумів ,що йогозаклад знаходитьсяне втому місці івжедва рокиприноситьзбиток ." Япочавзневірятися ,алевсежвирішиввідкритищеодинбар ,притомущо першийфактичноне працював.Яаджемріюсвоютримав уголові ,яхотівмережу ,-розповідаєсвоюісторіюВадим .-Через кризумоясім'яледве зводилакінці зкінцями ,частинанерухомостівтратили,кредитвсевипатрав .Ітут яйдуповулиціБекетоваі бачуоголошенняпро здачуприміщенняворенду.Цінавиявиласяприйнятною ,а приміщення- відмінним ,та ще йвпрохідномумісці.Алеу менебуло тільки$7000,іязайнявще $5000.Батькотоді бувшокованийі нерозумів ,якяможувзятисязатретій заклад ,коли у меневжеітакдвазбиткових .Рішеннядалосядужеважко ,алецебуло попаданнявціль: у першийжеденьроботидо наспішлилюди" ,-розповідаєБортник .
За півроку ,завдякисвоєму третьомусендвіч- бару ,молодийбізнесменвідпрацюваввсі технічнімоменти організаціїбізнесуі продовживвідкриватиновіточкифастфуда ,алевже незасвоїгроші ,азалучаючипартнерів.ЗаразБортникуправляє18-уфреш- барамивХаркові ,двомавКиєві ,по одномувЯлтіта Чернівцях ,ікаже ,щосекретувйогосендвічахнемає." Рецептомхлібаможуподілитися ,аякготуватибутерброди ,запитайте умами ,-посміхаєтьсяпідприємець .- Відкритище один закладдляменевжене проблема.Аледляцього потрібно знайтимісцез ідеальнимспіввідношеннямвартостіоренди ,зовнішньої реклами тапотокомлюдей.Ачерезневідповідногомісця розташуванняперших двохзакладівявжетрохипельменямине почалавнихторгувати".
Впланахентузіаста-відкритивнаступному роціщедесятьуспішнихфастфудіввіншихмістах ."Длямене несамоцільзаробитинамашинуабонаяхту .Матеріальнедляменевдруге .Певнийпрожитковиймінімумясобізабезпечив ,алевсе ,що більше,явкладаювмережу .Якщовипідприємець ,єдиним критеріємвашоїуспішностіє гроші.Цеякбаливгрі" ,-зробиввисновокВадим .
КНИГИІСПІЛКУВАННЯ.Виявляється ,бізнесменапідштовхнуладо активних дійкнига- тренінгІцхакаПінтосевича"Дій !10заповідейуспіху".Також вінрадитьпрочитати"Управліннязмінами "ІцхакаАдізесаі " Жорсткийменеджмент "ДенаКеннеді ." Цекниги ,які менідопомогли .Причомувони абсолютнопротилежні: перша -про взаєминивколективі ,про те ,яквибратикомандуіпобудуватим'яківідносини .Ав другійзібраніправилатого ,якзмуситиспівробітникапрацювати" ,-кажеБортник .Тим,хтохочедомогтисяуспіху ,вінрадитьспілкуватися злюдьми ,у яких вжещосьвийшло ."Якщовизосередилисяна чомусь ,вибралисвоюмішеньірухаєтесядо неї ,кращепройтизайвумилю ,постаратисязробититрохи більше ,ніж запланованоабо чимроблять інші " ,-радитьхарків'янин .
" Сегодня"запрошуєхарків'янподілитисясвоїмиісторіямиуспіху.Якщови молоді ,не побоялисявумовахкризиризикнути іреалізуватисвоїідеївуспішнийпроект ,розкажітьпро ценасторінках нашоїгазети .Надсилайтелистанаелектронну адресу[email protected] ,вякому вкажітьПІБ ,сферудіяльностіта контактнийтелефон .
Екс-викладач рвонув до Америки за ідеями і відкрив мережу барів
До продажу сендвічів Вадима підштовхнула найбільша світова мережа швидкого харчування