Голова варвара і кумис: що з'їсти і випити, вболіваючи за Україну у відборі на ЧС-2022

Наша команда дізналася суперників у кваліфікації чемпіонату світу

Напередодні збірна України дізналася свою дорожню карту в Катар-2022. У суперники команді Андрія Шевченка жереб визначив Францію, Фінляндію, Боснію і Казахстан. Щоб потрапити на мундіаль без питань, потрібно посісти перше місце в групі, друга позиція – це шлях у плей-офф.

Будучи оптимістами, віримо, що до старту відбіркових матчів пандемія коронавірусу відступить і вболівальники зможуть підтримати нашу команду на виїзді. А щоб їм смачно вболівалося, розповімо про національні страви та напої кожної з країн. Не впадайте у відчай, якщо карантину не вдасться уникнути. Ми знаємо, як кожну зі страв приготувати вдома, а напій вже купите в магазині.

ФРАНЦІЯ

У перекладі з французької croissant означає півмісяць. Булочка у формі півмісяця з листкового тіста зі вмістом вершкового масла не менше 82% жирності дуже популярна у Франції, де подається на сніданок до кави. До речі, справжній французький круасан – без начинки.

Інгредієнти

  • Пшеничне борошно – 1,5 склянки
  • Молоко – 300 г
  • Цукор – 2,5 ст. л.
  • Куряче яйце – 2 штуки
  • Сухі дріжджі – 1 ч. л.
  • Вершкове масло – 120 г
  • Соняшникова олія – 1 ст. л.
  • Сіль за смаком

Спосіб приготування

У просіяне борошно кладемо 50 г цукру, сіль, дріжджі, 50 г м'якого вершкового масла, поступово вливаючи молоко і перемішуючи міксером 10 хвилин. Потім тісто вимішайте вручну і покладіть в окрему миску, накривши харчовою плівкою. Як тільки тісто підніметься, розкачайте його в прямокутник (товщина – 1 см). Покладіть шматочок вершкового масла і складіть тісто за принципом конверта, також розкотивши його качалкою. Складіть тісто вчетверо і залиште в холодильнику на пів години. Як тільки тісто настоїться в холодильнику, розкачайте його в прямокутник і поріжте на невеликі трикутники, які потім загорніть у рогалики. Круасани викладіть на пергаментний папір і дайте трохи часу, щоб вони піднялися. Потім відправте в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин. Круасани будуть готові, як тільки з'явиться рум'яна скоринка.

Круасанами можна поснідати, а ось перед самою грою не гріх пропустити по келиху шампанського чи коньяку. Батьківщина цих напоїв – французький регіон Шампань і місто Коньяк.

ФІНЛЯНДІЯ

Молочний суп із лосося або лохікейтто – те, що однозначно варто спробувати в Фінляндії.

Інгредієнти

  • Борошно – 1 ст. л.
  • Молоко або вершки – 200 мл
  • Перець чорний (горошок) – 6 шт
  • Картопля (середня) – 4 шт
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт
  • Лосось – 400 г
  • Вода – 1,5 л
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Масло вершкове – 30 г

Спосіб приготування

Поставити на вогонь каструлю з водою, рибою, половинкою цибулини. Коли бульйон закипить, проварити ще 10 хвилин. Далі потрібно почистити і крупно порізати картоплю. Дрібно нарубати цибулю. Дістати рибу з бульйону, відкласти на тарілку. Додати в суп картоплю і цибулю, варити на повільному вогні під кришкою 10 хвилин. Рибу порізати на шматочки і покласти в каструлю. Додати сіль і перець. У миску, де лежала риба, додати склянку молока і борошно, перемішати, а потім вилити в суп. Довести до кипіння. Подавати з петрушкою.

Під лохікейтто варто пропустити чарку Koskenkorva – 38-градусної горілки.

БОСНІЯ

Боснійський горщик – дуже ароматна і смачна страва. Готується з м'яса і овочів, які укладаються шарами у великій каструлі (горщику).

В тренді

Інгредієнти

  • М'якоть яловичини – 750-800 г
  • Картопля – 600 г
  • Цибуля ріпчаста – 2-3 головки
  • Морква – 1 шт. (100 г)
  • Корінь селери – 50 г
  • Часник – 4-5 зубків
  • Перець чорний горошком – 15 шт.
  • Гвоздика – 10 бутонів
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Лавровий лист – 2-3 шт.
  • Вино біле сухе – 100 мл
  • Вода – 150 мл
  • Зелень петрушки і кропу
  • Перець чорний молотий
  • Сіль

Спосіб приготування

Яловичину нарізати великими шматками. Картоплю розрізати навпіл. Очистити часник. Моркву, селеру порізати дрібною соломкою. Цибулю нарізати кільцями. Змішати овочі. У глиняний горщик на дно покласти лавровий лист, потім 1/3 частину овочів. На них викласти половину м'яса і половину картоплі, рівномірно чергуючи між ними прянощі і часник цілими зубчиками. Посолити і поперчити. Потім шари повторити. Зверху покласти решту овочів. Розвести томатну пасту водою і вином і влити в горщик. Накрити кришкою і поставити в холодну духовку. На 30 хвилин увімкнути духовку на 200-210 градусів. Потім зменшити температуру до 170-175 градусів і тушити яловичину в горщику 2,5-3 години (можна довше, до 4 годин). Посипати рубаною зеленню і подавати на стіл.

А ракія є традиційним спиртним напоєм Боснії і Герцеговини, міцністю 40-60 градусів.

КАЗАХСТАН

У казахській кухні в пошані манти – страва з подрібненого м'яса і тонкорозкатаного тіста, яку готують на пару. До речі, в перекладі манти – начинена голова або голова варвара.

Інгредієнти

Начинка

  • 500 гр. жирної баранини (або 400 гр. яловичини + 100 гр. сала)
  • 1 велика цибулина (250-300 гр.)
  • 1 ч. л. солі з гіркою
  • 1 ч. л. зіри
  • 0,5 ч. л. чорного меленого перцю

Тісто на манти

  • 2 склянки борошна
  • 2 курячих яйця
  • 1 ч.л. солі без гірки
  • 50 мл. води

Класичне тісто для мантів – прісне бездріжджове на воді, найтонше, начинка крізь нього просвічує.

Для створення фаршу ніколи не використовується м'ясорубка – тільки ніж: м'ясо подрібнюється ножем дрібними кубиками. Перед тим, як начинити манти, фарш обов'язково охолоджують.

Головне зліпити таким чином, щоб сік з мантів не витікав, а залишався всередині.

Манти готуються на пару. Традиційно манти їдять руками, акуратно відкушують краєчок і випивають бульйон, тому манти обов'язково повинні бути дуже соковитими.

Будучи в Казахстані варто спробувати кумис – напій з кобилячого молока. Він не тільки прекрасно справляється зі спрагою, але і має яскраво-виражені лікувальні властивості – підвищує рівень гемоглобіну, надає тонізуючий вплив на нервову систему, вважається відмінною профілактикою проти туберкульозу.

Реклама
Найважливіші та найцікавіші новини завжди під рукою
segodnya.ua в telegram-каналi segodnya.ua на Google News
Більше новин
Опитування
Премьер-лига
#
Команда
І
Г
О
1.
Динамо
26
59:15
65
2.
Шахтар
26
51:19
54
3.
Зоря
26
44:22
50
4.
Колос
26
36:26
41
5.
Ворскла
26
37:30
41
6.
Десна
26
38:32
38
7.
Дніпро-1
26
36:38
30
8.
Львів
26
25:51
29
9.
Олександрія
26
33:37
29
10.
Рух
26
27:39
28
11.
Маріуполь
26
27:41
26
12.
Інгулець
26
24:36
26
13.
Олімпік
26
28:48
22
14.
Минай
26
16:47
18
Опитування
Цитата дня

Я можу побажати Суркісу, щоб наступний чемпіонат вони програли, а ми виграли

Рінат Ахметов президент Шахтаря
10 тез із інтерв'ю

Натискаючи на кнопку «Прийняти» або продовжуючи користуватися сайтом, ви погоджуєтеся з правилами використання файлів cookie.

Прийняти