Яна Беломоїна: "Зараз я вже профі з відкривання шампанського"

20 вересня 2017, 11:12
Володарка Кубка світу з маунтинбайку – про прапор в колесі, купанні в гірських річках і пеньки-подіуми

Беломоїна під час змагань. Фото Facebook

- Яна, в цьому році ви вперше виграли загальний залік Кубка світу. Які враження?
- Це не перша моя перемога на Кубку світу. До цього я завоювала три кубка в категорії "андерів", до 23 років – три роки з чотирьох. А в цьому році – вже в "еліті" (Яні зараз 24 роки. – Авт.). І неймовірно, що це вдалося зробити достроково, ще до участі в фінальному етапі! До того ж я стала чемпіонкою Європи – це другий титул в моїй кар'єрі (після ЧЄ-2013 категорії до 23 років. – Авт.). У все це іноді важко віриться, адже ще недавно було тільки в мріях.

- Ви і раніше показували хороші результати, але в цьому році – особливий прорив. Що змінилося після Олімпіади в Ріо?
- Взимку ми трохи змінили підготовку. Я раніше вийшла в свою робочу форму, і до першого етапу Кубка світу вже була готова на всі 100%. Там же відразу потрапила на подіум, була шалено щаслива, і ще більше повірила в свої сили. Хотілося переживати ці емоції постійно і залишатися на цій хвилі. До того ж це міжсезоння ми вперше спробували провести в Туреччині. Не скажу, що стала витривалішою після змін в тренуваннях: просто не зупиняла велопідготовку, і було легше увійти в новий сезон. На пік форми спортсмени намагаються вийти на головні старти – весь сезон важко триматися на максимумі.

Реклама

- Кубок світу ви собі забезпечили на етапі в Канаді, яка нагадує вам Україну. Чим вона запам'яталася на цей раз?
- Дуже люблю щороку повертатися до Канади. Траса там одна з найбільш технічних, але мені подобається. У ній багато нелегких елементів, важких і небезпечних спусків: з камінням, корінням і трамплінами. Тому якщо готова фізично, але у тебе немає техніки, шансів на перемогу набагато менше. Про канадську трасу у мене хороші спогади ще з 2010 року, коли я завоювала тут першу серйозну медаль на ЧС – "срібло" – у юніорському віці. Вільного часу, на жаль, не було, щоб відвідати якісь цікаві місця. Потрібно було швидко відновитися після перельоту і акліматизуватися.

- Ви тепер частий гість на церемоніях нагородження. Де вперше відкрили шампанське?
- Там, в Канаді, і довелося відкрити мою першу пляшку. Тому довелося підтягнути вміння вже на п'єдесталі. Зараз я вже профі! (Сміється.)

- На чемпіонаті Європи у вас на фініші прапор заплутався в колесі. Вже бувало, що фінішували з велосипедом на плечах?
- Все пішло трохи не за планом. Я не очікувала, що прапор виявиться таким великим! Такого фінішу ще точно не було, але тепер цей прапор однозначно залишиться у мене на щастя.

Реклама

- На ЧС ви їхали фаворитом, але знялися зі змагань.
- Так, у мене було сильне падіння за два дні до гонки. На жаль!

- У Швейцарії п'єдестал був у формі пеньків. Траплялися ще незвичайні церемонії?
- У кожного організатора свої спонсори і фантазії. Не можу виділити одне особливе нагородження. Для мене головне – бути на п'єдесталі, а на його вигляд не звертаю уваги.

- На початку сезону ви пробували себе на треку. Навіщо?
- Трек знайомий мені з дитинства. Я багато часу там проводила під час підготовки і змагань. Цього року вирішила, що не зашкодить попрацювати над швидкістю, оскільки в той період я була вдома.

Реклама

- Судячи з фото, вам подобається купатися в гірських річках ...
- Я дійсно їх люблю. Якщо є можливість, обов'язково поринаю. Холодна вода приводить в тонус м'язи і самопочуття, особливо після тренувань. Це 100-відсотковий заряд бадьорості. Останній раз робила це в Італії, перед етапом Кубка світу.

В кінці минулого року Яна розповіла нам про перегони-бойовики і один велосипед на десятьох.