Перший винороб з ракеткою: кращий тенісист України презентував своє вино, схвалене в Бордо

29 січня 2020, 17:44
Тенісист вирощує виноград у Закарпатті та за смак продукту не хвилюється

Сергій Стаховський / Фото: Федерація тенісу України

Перша ракетка України Сергій Стаховський, який у березні зіграє за збірну в Кубку Девіса проти Тайваню, презентував власне вино. Як зазначає Сергій, думка зайнятися виноробством у нього виникла у Франції. Раніше ми повідомляли, що кращий український тенісист готується до завершення кар'єри.

"Ця ідея зародилася давно, – розповів Стаховський. – Я колись грав на клубному чемпіонаті Франції в Бордо. І до цього моменту зовсім не пив. У Бордо це стало неможливим, тому що на мене дивилися як на того ненормального українця (сміється). І вони прищепили мені всю цю концепцію вина, пиття вина – поділитися, розповісти, подумати, побачити. Я об'їхав дуже багато виноробів у Бордо – дуже багато дорогих виноробів і нормальних, середніх. І ця культура припала мені до душі. Мені сподобалося, наскільки скрупульозно вони все це оберігають і дбайливо до цього ставляться".

Сергій Стаховський / Фото: Сегодня|Спорт

Реклама

Читайте також: Українські тенісисти другий рік поспіль не виступлять на Australian Open – Стаховський програв у відборі

Незважаючи на те, що ідея виготовляти вино у нього з'явилася у Франції, вирощує виноград Стаховський в Україні:

"У мене була можливість в 2015 році взяти в оренду на 10 років 20 гектарів виноградників у Закарпатті, в Берегівському районі. І з 2015 року ми там все пересаджували, робили полив. Перший вінтаж, тобто врожай, був 2017 року, який я повіз на дегустацію в Бордо і зрозумів, що першого вунтажу у нас немає. І зараз у нас виходить другий вінтаж – 2018 року. Тут уже інший склад – набагато краще. Червоне вино у нас відстоювалося у французьких дубових бочках, біле ми в бочки не пускали. Зараз є два сорти червоного вина і один – білого. Нам дуже подобається, французи мене похвалили, можна сказати. Сподіваюся, що це все буде розвиватися".

Реклама

Як зазначає Сергій, зараз не найкращі умови для виноробства в Україні. Але йому пощастило стартувати на платформі досвідчених виноробів:

"Мені пощастило, що я зайшов під дах великого виробника вин в Україні. У мене було мінімум процесуальних проблем. Тобто я продаюсь під ліцензією іншого виробника. Мені пощастило, тому що останні чотири-п'ять років виноробство в Україні дещо пішло вниз, так як в країні йде війна, і не всі люди у нас можуть дозволити собі вино. Цей завод будувався в розрахунку на великі потужності, але, грубо кажучи, половина зараз стоїть. І ми домовилися із заводом, що наша лінійка йде повністю під нас, ми маємо свої цистерни, свій шмат складу, який ми закрили. Ми повністю відокремилися від них, і для нас насправді все вийшло досить дешево. Хоча виноробство в Україні – це дуже дорого. Коли я дивився, які інвестиції нам треба зробити на майбутнє, то зрозумів, що нам потрібно продавати і продавати вино".

Крім України, вино від Стаховського поки планується постачати в кілька європейських країн – Угорщину, Чехію, Словаччину, можливо, Австрію. У Києві воно зараз є лише в одному магазині у лімітованій кількості для проби. Про цінову політику Сергій сказати точно не готовий: "Думаю, гривень 240 за пляшку, але не впевнений, скільки поставив магазин". Сам тенісист вважає, що половину келиха або келих хорошого вина як спортсмен може собі дозволити.

Реклама

"У назві я хотів об'єднати те, що привело мене до вина. Теніс мені дав можливість зробити це фінансово і привів у світ вина. Хотілося щось коротке. І хотілося, щоб by Stakhovsky було дуже маленьке, але наші маркетологи не дозволили, сказали: "А хто тоді це буде продавати?" "Ейс" у назві буде зрозумілий хоча б тенісному світові, а для звичайних людей – "Ейс" і "Ейс", плюс англійська W. За смак я, в принципі, не переживаю, але подивимося, як воно буде продаватися".

Дивіться, на який неймовірний подвиг зважилася жінка, щоб Сергій Стаховський став професійним тенісистом